Blog: Spanning

Blog: Spanning


In deze blog, mede geschreven door Géneviève Bogers, stagiaire bij MOVE, leer je meer over spanning. Voor een toernooi heb je een bepaalde mate van spanning nodig. Maar hoe ga je er mee om? En wat is voor jou de juiste mate van spanning waardoor jij optimaal kan presteren? Er zitten veel voordelen aan spanning maar bij te veel spanning zijn er ook nadelen.

Wat is spanning?

Spanning is een bepaalde gemoedstoestand of gevoel waarbij je onrust ervaart. Dit kunnen positieve spanningen of negatieve spanningen zijn en kan door verschillende effecten hebben. Iedereen gaat anders om met spanning en voor iedereen geldt een ander optimaal spanningsniveau. De een wil juist wat meer spanning ervaren voor een wedstrijd zodat hij/zij beter kan spelen. Waar de ander juist meer moet ontspannen om de spanning zo onder controle te kunnen houden. Zelfs in een wedstrijd kan jouw spanningsniveau veranderen. De score kan op het eind heel dicht bij elkaar zitten waardoor er meer spanning op jou en eventuele teamgenoten komt te staan. Het is belangrijk dat je weet hoe je met spanning om kan gaan zodat jij het optimale uit jouw prestatie kan halen.

Flow

Spanning is niet iets negatiefs, wat veel mensen denken. Wanneer jij in je flow zit, ervaar je spanning op een positieve manier. Je voelt de spanning in je lichaam en hierdoor ben je scherp. Je kan goed focussen en je zit in het spel! Denk bijvoorbeeld aan een wedstrijd waarbij je niet enorm zenuwachtig was, er juist veel zin in had en gezonde (wedstrijd)spanning ervaarde. Een bepaalde mate van spanning heb je juist nodig om optimaal te kunnen presteren.

"Know yourself and you will win all battles" -Lao Tzu

Te weinig spanning

Wanneer je te weinig spanning ervaart sta je niet aan. Je hebt niet genoeg focus en hierdoor dwaal je sneller af. Denk maar eens aan een wedstrijd waarbij je het gevoel had dat je niet ‘aan’ stond. Er zijn verschillende manieren om spanning op te wekken. Bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening te doen waarbij je hartslag omhoog gaat.

Te veel spanning

Bij te veel spanning is de kans groter dat je onderpresteert. Je maakt sneller fouten en raakt sneller uit je focus. Waarschijnlijk ga je negatief denken en wordt de stress groter, mogelijk kom je in een negatieve spiraal. Samen met een SPORTPSYCHOLOOG VSPN® kan je bijvoorbeeld leren jezelf onder controle te houden. Er zijn verschillende manieren en samen kan je op zoek gaan naar een manier die bij jou past.

Sportpsychologie draagt bij aan de mentale gezondheid. Ook jij kan leren om om te gaan met spanning en een SPORTPSYCHOLOOG VSPN® kan jou helpen om te presteren in je optimale spanningsniveau. Wil je meer weten? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen je graag!